Säännöt

Kilpailujuomaa ja varsinaista kilpailua koskevat säännöt on koottu alle, mutta suosittelemme tutustumaan sääntöihin kokonaisuudessaan. Säännöt voi ladata pdf.-tiedostona sivupalkin linkistä. Mikäli sääntöihin liittyen on kysyttävää, laittakaa viestiä kilpailuvalvojalle noora.mommo@fbsk.fi 

Baarimestarien Sm-kilpailusäännöt


Jokainen kilpailija, tuomari ja järjestäjä on velvoitettu lukemaan F.B.S.K. ry:n kilpailusäännöt ja noudattamaan niitä kokonaisuudessaan.


2.1. Yleistä


1 § Kilpailujen järjestäjä on Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry. Lyhenne F.B.S.K. ry myöhemmin FBSK.


2 § Kilpailuja johtaa kisakoordinaattori, joka toimii yhteistyössä kilpailuvalvojan ja järjestelytoimikunnan kanssa.


3 § Järjestelytoimikunnan ja tuomariston toimintaa ohjaa organisaation etukäteen nimeämä kilpailuvalvoja, joka päättää kilpailuun liittyvistä tulkinnanvaraisista tilanteista, esim. sääntöihin liittyen.


4 § Kilpailuvalvojan päätöksiä vastaan ei voi protestoida.


5 § Kilpailu on kaksiosainen ja se koostuu alkukarsinnasta ja loppufinaalista. (Ks. 2.8. Kilpailun kulku)


6 § Alkukarsintojen kymmenen (10) parasta kutsutaan myöhemmin järjestettävään loppufinaaliin.


7 § Finaalissa parhaimman yhteispistemäärän saanut on Suomen mestari.


8 § Suomea kansainvälisessä IBA:n järjestämissä Maailmanmestaruuskisoissa edustaa FBSK:n aktiivi-, kunnia-, oppilas- tai yhteistoimintajäsen, joka on saanut SM-kisassa parhaimman yhteispistemäärän.


9 § Mikäli SM-kilpailussa parhaimman yhteispistemäärän saanut oppilasjäsen, yhteistoimintajäsen tai muu henkilö ei ole suorittanut FBSK:n aktiivijäsentestiä, on hänen suoritettava tämä hyväksytysti ennen edustuskelpoisuuden saamista.


10 § Jos voittaja ei suorita aktiivijäsentestiä hyväksytysti ennen MM-kilpailuja, edustaa seuraavaksi paras aktiivi-, kunnia- tai testin suorittanut yhteistoimintajäsen Suomea IBA:n MM-kilpailuissa.


2.2. Osallistuminen ja osallistumismaksu


11 § Kilpailu on avoin kaikille, jotka lain mukaan saavat toimia Suomessa anniskelutehtävissä.


12 § Osallistuminen alkukarsintaan tapahtuu kilpailukutsun yhteydessä ilmoitetulla reseptilomakkeella. Viimeinen jättöpäivä resepteille ilmoitetaan kilpailukutsussa.


13 § Kilpailun osallistumismaksu on 80 e, mikä pitää olla maksettuna ennen SM-karsintoihin osallistumista FBSK:n tilille FI45 5239 0020 1412 99


14 § FBSK:n jäsenmaksun maksaneet aktiivi-, kunnia-, oppilas -ja yhteistoimintajäsenet voivat osallistua kilpailuun ilman osallistumismaksua.


2.3. Kilpailtavat sarjat


15 § Kilpailussa on kahdeksan (8) vuosittain vaihtuvaa sarjaa. Kilpailtava sarja kerrotaan kilpailukutsun yhteydessä. Huomiothan mahdolliset sarjakohtaiset poikkeussäännöt.
Alla oleva listaus ilmaisee myös kilpailusarjojen järjestystä:


2.3.1. After Dinner

Makea jälkiruokajuoma.


2.3.2. Short Drink

Lyhyt juomasekoitus.
Juomasekoitukseen käytettävien nestemäisten raaka-aineiden yhteismäärä saa olla enintään 12 cl.

  • a) Short Drink Sour Lyhyt juomasekoitus, joka sisältää alkoholia, makeuttajaa ja hapanta ainesosaa. Juomasekoitukseen käytettävien nestemäisten raaka-aineiden yhteismäärä saa olla enintään 12 cl.
  • b) Smash 
  • d) Short drink daisy Sour -pohjainen perinteisesti liköörillä makeutettu juomasekoitus. Juomasekoitukseen käytettävien nestemäisten raaka-aineiden yhteismäärä saa olla enintään 14 cl.
  • f) Täydennetään tulevaisuudessa listaa.


2.3.3. Bartenders choice

Kilpailijan vapaavalintainen juomasekoitus.


2.3.4. Long drink

Pitkä juomasekoitus.


2.3.5. Sparkling

Kuohuviiniä sisältävä juomasekoitus.
Valmistettavassa juomasekoituksessa tulee käyttää minimissään 7cl kuohuvaa. Valmistettavassa juomasekoituksessa saa käyttää maximissaan 4cl väkevää alkoholia. (ks kohta 2.4. Resepti 21 § sallittu ylitys). Kuohuviiniä ei tarvitse kilpailutilanteessa mitata, vaan viinin määrä arvioidaan silmämääräisesti.


2.3.6. Before dinner 

Ruokahalua nostattava ei makea juomasekoitus.Saa sisältää enintään 2 cl makeutettua ainesosaa. Makeutettuja ainesosia ovat mm. vermutit, liköörit, makeat väkevöidyt viinit, siirapit, makeat kuohuviinit ja hedelmämehut. Makeutetun ainesosan enimmäismäärän saa ylittää maustamiseen tarkoitetuilla tuotteilla, joita annostellaan dasheittain tai dropeittain. Tällaisia tuotteita ovat esim. bitterit. Maustamisen maksimimäärä saa olla korkeintaan kahden (2) baarilusikallisen suuruinen.


2.3.7. Tiki


2.3.8. Cobbler

Perinteisesti jäämurskaa sisältävä runsaasti koristeltu juomasekoitus.


2.4. Resepti


16 § Juomasekoitus tulee nimetä.


17 § Kilpailija on velvollinen huolehtimaan siitä, että hänen reseptinsä ei ole nimeltään tai sisällöltään identtinen minkään kansainvälisen, yleisesti tunnetun tai aikaisemmin johonkin drinkkikilpailuun osallistuneen reseptin kanssa. Mikäli identtisyys voidaan tunnistaa, on kilpailuvalvojalla oikeus hylätä kyseinen resepti.

18 § Reseptit on ilmoitettava senttilitroina (cl), dasheinä, droppeina tai baarilusikallisina. Tämä sääntö ei koske pidentäjiä.

19 § Yhteistyökumppanien ainesosat merkitään reseptilomakkeeseen ensimmäisiksi ainesosiksi ja mikäli haluat, että FBSK tuo valitsemasi yhteistyökumppanien tuotteet kisapaikalle, tulee tuotteet merkitä erilliseen kohtaan reseptilomakkeelle pyydetyssä mittayksikössä. (ks. kohta 2.5. Käytettävät raaka-aineet)

20 § Sekoituksessa käytettävien alkoholien määrä ei saa ylittää kansainvälistä suositusta, joka on 7cl. (Huom. Sparkling-sarjan rajoite)


21 § Suurimman sallitun alkoholimäärän saa kuitenkin ylittää maustamiseen tarkoitetuilla tuotteilla, joita annostellaan dasheittain tai dropeittain. Tällaisia tuotteita ovat bitterit. Maustamisen maksimimäärä saa olla korkeintaan kahden (2) baarilusikallisen suuruinen. (Koskee myös kohtaa 2.3.5. Sparkling)


22 § Reseptiä ei saa julkistaa yleisesti ennen alkukarsintojen tulosten julkaisua sokkotuomaroinnin vuoksi.



2.5. Käytettävät raaka-aineet


23 § Juomassa tulee käyttää vähintään yhtä (1) FBSK:n yhteistyökumppaneiden tuotetta. Tuotelistaus ilmoitetaan kilpailukutsun yhteydessä. Tuotetta tulee käyttää vähintään kaksi senttilitraa (2 cl).


24 § Valittua yhteistyökumppanin tuotetta EI saa esikäsitellä ennen kilpailua. (HUOM! ei koske finaalin menun suunnittelu -tehtävän yhtä juomaa)


25 § Valmiiden itsetehtyjen alkoholisekoitusten käyttö on kielletty, esimerkiksi Valkovenäläispohjan, eli vodkasta ja kahvilikööristä itse sekoitetun ja pullotetun tuotteen, käyttö on kielletty. Alkoholia saa kuitenkin käyttää maustamaan itsetehtyjä ainesosia. Mikäli olet epävarma, varmista etukäteen kilpailuvalvojalta, onko suunnitelmasi sääntöjen mukainen.


26 § Kaikkien raaka-aineiden tulee olla Suomeen maahantuotavia, yleisesti myynnissä olevia tai muuten kaikkien kilpailijoiden saatavilla.


27 § Juomasekoitus saa sisältää itse tehtyjä ainesosia esimerkiksi bittereitä, siirappeja ja mehuja. Näiden reseptit ja valmistusohjeet tulee ilmoittaa reseptilomakkeella. Mikäli olet epävarma, varmista etukäteen kilpailuvalvojalta, onko suunnitelmasi sääntöjen mukainen.


28 § Juomasekoituksen tulee sisältää vähintään kolme (3) kilpailutilanteessa erikseen mitattavaa ainesosaa.


29 § Juomasekoituksessa käytettävien ainesosien maksimimäärää ei ole rajoitettu.


30 § Juoman valmistukseen tai tarjoiluun ei saa käyttää kuivajäätä eikä nestemäistä typpeä. 


31 § FBSK tuo paikalle yhteistyökumppanin/yhteistyökumppanien listauksesta löytyvät reseptilomakkeelle eritellyt ainesosat. Jokainen kilpailija on muutoin velvollinen itse hankkimaan alkoholit, alkoholittomat ainesosat, koristeet sekä lasit/tarjoiluastiat kilpailupaikalle. (Finalisteille tulee erillinen ohjeistus finaalia varten)


32 § Kilpailijan on hyväksytettävä kilpailussa käyttämänsä raaka-aineet valmistelutilassa toimivalla tuomarilla ennen valmistelun aloittamista. Raaka-aineiden tulee olla kokonaisina ja alkuperäisissä pakkauksissaan, poislukien itse tehdyt raaka-aineet.


2.6. Koristeet ja esillepano


33 § Koriste on vapaa.


34 § Mikäli koriste osuu juomaan ja on elintarvike/syötävä, merkitään se reseptissä ainesosaksi.


35 § Itsetehdyt elementit kuten tomut, touillet ja kuivatut hedelmät ovat koristeissa sallittuja. Näiden reseptit ja valmistusohjeet tulee ilmoittaa reseptilomakkeella. Tällöin raaka-aineiden tulee kuitenkin olla omina komponentteina, eli esimerkiksi valmistamaasi touilleen ei saa olla kiinnitettynä valmiiksi kukkia tms. Mikäli olet epävarma, varmista etukäteen kilpailuvalvojalta, onko suunnitelmasi sääntöjen mukainen.


36 § Koristeiden kiinnityksen/asettamisen tulee tapahtua varsinaisen kisasuorituksen aikana. Mukaan lukien lasin/tarjoiluastian reunaan kiinnitettävät rimmit, tomut, maalaukset ja muut vastaavat. Esimerkiksi tarjoilualustalle laitettavat koristeet voi tehdä esivalmistelun aikana, mutta alustalle ne saa asetella vasta varsinaisen kisasuorituksen aikana.

37 § Kaikki juoman tarjoiluun ja kokonaisuuteen vaikuttavat osatekijät on mainittava reseptilomakkeella. Esimerkiksi mahdollisesta sivusyötävästä, alusastiasta tai muusta esillepanosta on mainittava reseptilomakkeella.


2.7. Välineet ja muut tarvikkeet


38 § Kilpailijat ovat velvollisia tuomaan kilpailuun omat työvälineensä.


39 § Kilpailija on velvollinen käyttämään virallisia mittavälineitä ja tuomaan ne mukanaan kilpailupaikalle.

40 § Järjestäjä huolehtii paikalle tavallisia jääpaloja ja erillisestä pyynnöstä jäämurskaa. Ilmoitathan jäämurskan tarpeesta reseptilomakkeella. Kilpailija voi halutessaan tuoda omat jäänsä.

41 § Mikäli kilpailija tarvitsee sähköä esivalmistelutilaan tai kisalavalle, tulee tästä ilmoittaa reseptilomakkeella.

42 § Kilpailija hankkii itse ja tuo mukanaan käyttämänsä lasit tai kilpailuvalvojan hyväksymän muun tarjoiluastian. (esim. koverrettu hedelmä yms.) Muun tarjoiluastian tulee soveltua elintarvikkeiden tarjoiluun. Tarjoiluastia täytyy mainita reseptilomakkeella.

43 § Kisasuorituksen aikana kilpailijalla on käytössä ainakin n. 90 cm leveä työskentelytila.


2.8. Kilpailun kulku


2.8.1. Karsinnat


44 § Kaikilla kilpailijoilla tulee olla riittävästi koristeita ja tarvittavia ainesosia vähintään kymmenen (10) juoman valmistamiseen. Viiden (5) kilpailujuoman ja mahdollisen tasapelin sattuessa viiden (5) lisäjuoman valmistamiseen.

45 § Kilpailijoiden suoritusjärjestys arvotaan. Karsinnoissa kilpaillaan 3-5 henkilön erissä eli heateissä.


46 § Kisabriiffaus pidetään tunti ennen kilpailun alkua. Kaikkien kisaajien tulee olla paikalla tällöin.

47 § Ennen varsinaista suoritusta kilpailijoilla on kahdenkymmenen (20) minuutin pituinen esivalmisteluaika, jolloin he voivat tehdä tarvittavat esivalmistelut, kuten  puristaa mehut ja rakentaa käytettävät koristeet. Ajan päätyttyä, ei esivalmistelujen tai koristeiden tekoa saa jatkaa.

48 § Kisa-alueelle siirtymisen jälkeen, on kilpailijalle varattu 2 minuuttia aikaa valmistella työpisteensä.

49 § Jokaisen osallistujan varsinainen kilpailuaika on 7 minuuttia, jonka aikana kilpailija valmistaa viisi (5) juomaa reseptinsä mukaisesti. Ajanotto loppuu, kun kilpailija kohottaa valmista juomaa.

50 § Kilpailijan täytyy itse valita ja kertoa prikkaajille, minkä juoman haluaa vietäväksi kuvattavaksi. Kuvattavaksi vietävää juomaa on lupa korjata, mikäli se vaurioituu kuljetuksen aikana.

51 § Jokaisen osallistujan on kilpailussa itse valmistettava oma juomansa.

52 § Kilpailuasu on osa suorituksen kokonaisuutta, ja sen tulee olla asiallinen ja hyvän maun mukainen sekä tilanteeseen sopiva. Kilpailuasu ei saa loukata katsojia tai muita kilpailijoita.


2.8.2. SM-Finaali


Tehtävänanto
SM-Finaalia varten kilpailijoiden tulee luoda 3 juoman menu, jossa

  1.  yksi juomista on kilpailijan karsintajuoma,
  2. toista juomaa varten tulee käyttää jotakin erityistekniikkaa, jolla käsittelet juoman tai sen raaka-aineen/aineita(milk punch, rasvapesu, molekyylimiksologia, tynnyrikypsytys tms.) ja
  3. kolmannen juoman tulee noudattaa karsinnoissa voimassa olleita sääntöjä.


Menun tulee muodostaa perusteltu kokonaisuus.
Kilpailijoiden tulee palauttaa sähköpostilla suunnittelemansa menu sekä juomien täydelliset reseptit 3 viikkoa ennen finaalia. Lisäksi kilpailijoiden täytyy tuoda finaaliin mukanaan vähintään yksi toteutettu menukortti, josta tulee käydä ilmi juomien raaka-aineet sekä hinnat.


Säännöt


53 §  Kaikilla kilpailijoilla tulee olla riittävästi koristeita ja tarvittavia ainesosia valmistaa vähintään neljä (4) kappaletta kutakin menussaan olevaa juomaa. Kilpailijan tulee valmistaa kaksi (2)  kutakin menussa olevaa kilpailujuomaa eli yhteensä 6 juomaa ja mahdollisen tasapelin sattuessa toinen samanlainen setti eli  (3x2) lisäjuomaa.


54 § Kilpailijoiden suoritusjärjestys arvotaan. Finaalin Osiossa 1 kilpaillaan 2-5 hlö erissä eli heateissä.


55 § Kisabriii pidetään 1 tunti ennen varsinaisen kilpailuajan alkua. Tämä on pakollinen kaikille kilpailijoille.


56 § Ennen varsinaista suoritusta kilpailijoilla on 15 minuuttia aikaa esivalmisteluihin, kuten mehujen puristamiseen ja koristeiden valmisteluun. Ajan päätyttyä, ei esivalmistelujen tai koristeiden tekoa saa jatkaa ennen varsinaisen kilpailuajan alkua.


57 § Kilpailijoille on varattu 2 minuuttia aika valmistella työpisteensä


58 § Jokaisen osallistujan varsinainen kilpailuaika on 20 minuuttia, jonka aikana kilpailija valmistaa reseptiensä mukaan kaksi (2) kappaletta kutakin menussaan olevaa juomaa eli yhteensä kuusi  (6) juomaa ja kertoo juomamenustaan. Ajanotto loppuu, kun kilpailija on valmistanut kaikki kuusi juomaa ja kohottaa yhtä (1) valmista juomaa.


59 § Kilpailijan täytyy itse valita ja kertoa prikkaajille, minkä juoman haluaa vietäväksi kuvattavaksi. Kuvattavaksi vietävää juomaa on lupa korjata, mikäli se vaurioituu kuljetuksen aikana.


60 § Kilpailijoilla on  2 minuuttia aikaa siivota työpisteensä.


61 § Jokaisen osallistujan on kilpailussa itse valmistettava oma juomansa.


62 § Kilpailuasu on osa suorituksen kokonaisuutta, ja sen tulee olla asiallinen ja hyvän maun mukainen sekä tilanteeseen sopiva. Kilpailuasu ei saa loukata katsojia tai muita kilpailijoita.


63 § 6 parasta jatkaa osioon 2 eli sokkomaistelutehtävään, jossa kilpailijoilla on 15 minuuttia aikaa tunnistaa 8 näytettä näkö-, haju- ja makuaistin avulla.


64 § 4 parasta(osioiden 1 ja 2 yhteenlasketut pisteet) siirtyy osioon 3 eli Mysterybox-osioon.


65 § Osiossa 3 kilpailijoilla on 15 minuuttia aikaa valmistaa  yllätysraaka-aineista kolme (3) kappaletta mahdollisimman herkullista juomaa.


66 § Kilpailijat saavat käyttää vain annettuja raaka-aineita ja määrättyjä omia välineitään.


67 § Suomenmestariksi kruunataan se, jolla on korkeimmat yhteispisteet finaaliin kaikista osioista.


2.10. Arviointi


2.10.1. Karsinnat


68 § Alkukarsinnoissa tuomaristo arvostelee sokkona neljä (4) osa-aluetta: 

  1. Maku (50%)
  2. Ulkonäkö (25%)
  3. Aromi (15%)
  4. Kokonaisvaikutelma (10%)


69 § Kunkin osa-alueen paras ja huonoin pistemäärä poistetaan, ennen kokonaispisteiden laskua.


70 § Tasapistetilanteessa, ratkaisee ensisijaisesti 1 )maku-, 2)ulkonäkö-, 3)aromi ja viimeisenä 4) kokonaisvaikutelman pisteet.


71 § Kilpailuajan ylittyessä menettää kilpailija 1 pisteen kokonaispisteistään kultakin alkavalta 30 sekunnilta. Yli 2 min yliajasta suoritus hylätään.


72 § Mikäli kilpailija ei noudata ilmoittamaansa reseptiä, kilpailija menettää siitä 5 pistettä kokonaispisteistä.


2.10.2. Finaali


Osio 1: Menun suunnittelu -tehtävä


73 § Osiossa arvostellaan seuraavia osa-alueita:

  1. Juoman maku (20%)
  2. Juoman ulkonäkö (5%)
  3. Juoman aromi (5%)
  4. Menun kokonaisvaikutelma (10%)
  5. Tekniikka (10%) ks. Liitteenä IBA tekniikkaohjeistus
  6. Esiintymistaidot (10%) Pystyy puhumaan ja tekemään yhtä aikaa, ottaa katsekontaktia yleisöön/tuomaristoon, kuuluva ääni ja selkeä puhe, ilmaisu sekä esiintyminen, kyky vangita yleisö, vuorovaikutus, läsnäolo ja karisma
  7. Ammattitaitoisuus (20%) Työskentelyn sujuvuus, tuotetietous, tuotteiden ja valmistusmenetelmien valinnat, juomien hinnoittelu, varmuus tekemisessä asiaankuuluva ja kantajalleen sopiva asu, hiusten ja asun yleinen siisteys ja olemus
  8. Luovuus (20%)


74 § Tekniikkapisteitä jaetaan 0-2/arvioitava vaihe työskentelyssä. Muista osa-alueista jaetaan pisteitä 0-10. Kaikki painotetut pisteet lasketaan yhteen, jolloin saadaan kokonaispisteet kullekin kilpailijalle.


75 § Mikäli kilpailussa tulee tasapisteitä, ratkaisee tuloksen ensisijaisesti 1) maku-, 2) ammattitaitoisuus, 3) luovuus , 4) menun kokonaisvaikutelma.


76 § Kilpailuajan ylittyessä menettää kilpailija 1 pisteen kokonaispisteistään kultakin alkavalta 30 sekunnilta. Yli 2 min yliajasta suoritus hylätään.


77 § Reseptivirheestä vähennetään 5 pistettä.


78 § Pisteiden perusteella kuusi (6) eniten pisteitä saanutta kilpailijaa pääsee finaalin toiseen osioon.


Osio 2: Sokkotunnistustehtävä


79 § Oikeasta tunnistuksesta ja oikeasta nimeämisestä jaetaan pisteitä. Miinuspisteitä ei jaeta. 


80 § Osion 1 ja 2 pisteet lasketaan yhteen ja 4 parasta jatkaa seuraavaan osioon


Osio 3: Mysterybox


81 § Tuomaristo arvostelee  suorituksen  neljä (4) osa-aluetta: 

  1. Maku (50%)
  2. Ulkonäkö (25%)
  3. Aromi (15%)
  4. Kokonaisvaikutelma (10%)


82 § Kunkin osa-alueen paras ja huonoin pistemäärä poistetaan, ennen kokonaispisteiden laskua.


83 § Tasapistetilanteessa, ratkaisee ensisijaisesti 1 )maku-, 2)ulkonäkö-, 3)aromi ja viimeisenä 4) kokonaisvaikutelman pisteet.


84 § Kilpailuajan ylittyessä menettää kilpailija 1 pisteen kokonaispisteistään kultakin alkavalta 30 sekunnilta. Yli 2 min yliajasta suoritus hylätään.


85 § Tuomareita on 7 ja he jakavat pisteitä 0-10 kullekin osa-alueelle. Puolikkaita pisteitä ei jaeta.


86 § Suomenmestari on se kilpailija, jonka osioiden 1, 2  ja 3 yhteenlasketut pisteet ovat suurimmat.


Erikseen palkitaan kunniamaininnoin kunkin vaiheen parhaat pisteet saaneet kilpailijat.


2.10.3. Protestointi


87 § Mikäli kilpailussa esitetään protesti, on se tehtävä kirjallisesti järjestävälle taholle 30 minuutin kuluessa siitä, kun kilpailun osio, jota protesti koskee, on virallisesti päättynyt.