Flair-säännöt
1 § Kilpailujen järjestäjä on Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho r.y. Lyhenne on F.B.S.K.
2 § Kilpailu on vapaa kaikille osallistujille.
Kilpailun parhaimman yhteispistemäärän saanut on Suomen mestari. Suomea edustaa kansainvälisissä IBA:n järjestämässä Maailmanmestaruuskisassa F.B.S.K.:n aktiivi-, kunnia-, oppilas- tai yhteistoimintajäsen, joka on saanut SM-kisassa parhaimman yhteispistemäärän. Oppilas- tai yhteistoimintajäsenen voittaessa mestaruuden, on hänellä oltava hyväksytysti suoritetty aktiivijäsentesti ennen edustuskelpoisuuden saamista. Jos voittaja ei suorita aktiivitestiä hyväksytysti ennen MM-kilpailuja, edustaa paras aktiivijäsentestin suorittanut kilpailija Suomea IBA:n MM-kilpailuissa.
3 § Kilpailuja johtaa ja valvoo järjestelytoimikunta, joka samalla toimii kilpailujen ylituomaristona.
Ylituomariston päätöksiä vastaan ei voi protestoida.
4 § Kilpailujuoma kuuluu yhteen kahdeksasta(8) kategoriasta. Kilpailukutsusta selviää kilpailun juomakategoria:
SHORT DRINK SOUR, AFTER DINNER, BARTENDERS CHOICE, LONG DRINK, SPARKLING sekä BEFORE DINNER, SHORT DRINK COBBLER, SHORT DRINK DAISY. Eri sarjoissa kilpaillaan kiertävästi eri vuosina.
Kukin kilpailija valmistaa 4 kpl kilpailujuomiaan.
5 § Juomasekoitus saa sisältää itse tehtyjä raaka-aineita esim. cordialeja, siirappeja ja mehuja.
Jokaisesta itse tehdystä raaka-aineesta on lähetettävä reseptiikka ilmoittautumisen yhteydessä. Juomasekoituksessa käytettävien ainesosien määrää ei ole rajoitettu.
6 § sekoituksessa käytettävien alkoholien määrä ei saa ylittää kansainvälistä suositusta, joka on 7 cl.
Sparkling-sarjassa pitää käyttää minimissään 7 cl kuohuvaa ja maksimissaan 4 cl väkevää alkoholia. Maksimialkoholimäärän saa kuitenkin ylittää maustamiseen tarkoitetuilla tuotteilla, joita annostellaan dasheittain tai dropeittain. Tällaisia tuotteita ovat bitterit. Maustamisen maksimimäärä saa olla korkeintaan yhden (1) baarilusikallisen suuruinen.
7 § Juomassa tulee käyttää vain kannattajajäseniemme portfolioista löytyviä alkoholeja. Juoman tulee sisältää vähintään 2 cl alkoholia. Lisäksi suosittelemme käyttämään myös kannattajajäseniemme muita tuotteita.
Reseptit tarkistetaan. Kilpailija on velvollinen itse hankkimaan käyttämänsä raaka-aineet. Kannattajajäsenet ovat listattu kilpailukutsun yhteydessä.
8 § Kilpailuissa voidaan käyttää sellaisia alkoholittomia raaka-aineita, jotka ovat Suomessa kaikkien kilpailijoiden saatavilla.
Jokainen kilpailija on velvollinen itse hankkimaan alkoholilliset- ja alkoholittomat ainesosat sekä tuomaan kaiken tarvitsemansa materiaalin ja välineistön suorituspaikalleen.
9 § Kilpailija on velvollinen huolehtimaan siitä, että hänen sekoituksensa ei ole nimeltään tai sisällöltään identtinen minkään kansainvälisen, yleisesti tunnetun tai aikaisemmin johonkin drinkkikilpailuun osallistuneen reseptin kanssa.
Mikäli identtisyys voidaan tunnistaa, on ylituomariston oikeus hylätä kyseinen resepti.
10 § Koristeen on koskettava lasiin. Aluslautaset ja muut vastaavat on kielletty. Mikäli koriste koskee juoman pintaa sen tulee olla listattuna myös juoman raaka-aineena.
11 § Reseptit on ilmoitettava senttilitroina (cl).
Tämä sääntö ei koske “dasheja” eikä long drinkkien pidentäjiä.
12 § Jäätelön tai lämmitettyjen raaka-aineiden sekä valmiiden itsetehtyjen alkoholisekoitusten käyttö on kielletty.
Esimerkiksi kuuman kahvin tai Valkovenäläis-pohjan, eli vodkasta ja kahvilikööristä valmiiksi sekoitetun ja pullotetun tuotteen, käyttö on kielletty.
13 § Juomien raaka-aineiden pullot ja kannut
Raaka-aineille tarkoitettujen kannujen sekä pullojen on oltava etiketittömiä. Kilpailijoiden on käytettävä täysikokoisia pulloja (50 / 70 cl). Tätä pienempien pullojen käyttö on kielletty.
14 § Kilpailusuorituksessa käytettävien pullojen tulee sisältää vähintään 3 cl tuotetta.
15 § Kilpailusuorituksessa käytettävissä pulloissa saa olla kaatonokat tai alkuperäiset korkit.
Kaatonokat saa teipata pulloon kiinni. Muuten kaatonokkaa ei saa millään tavalla tukkia, eikä käsitellä. Pullot saa teipata, enintään kuitenkin 3 ”strippiä” (stripin leveys max 2 cm) per pullo. Pulloja ei saa maalata.
16 § Kilpailija ei saa kaataa pullosta ennen sillä tehtävää flairausta.
17 § Kilpailija hankkii kisalasinsa itse.
18 § Kaikilla kilpailijoilla tulee reseptin mukaiset tuotteet näkyvillä videolla ja juoman tulee näyttää samalta videolla ja valokuvassa.
Videolta tuomariston tulee kyetä seuraamaan reseptiikan toteutumista, mutta esim. kirkkaiden alkoholien kohdalla videolla voi käyttää vettä.
19 § Jokaisen osallistujan varsinainen kilpailuaika on 5 minuuttia.
Yliajasta sakotetaan piste kultakin alkavalta 15 sekunnilta ja suoritus hylätään sen kestettyä yli 6 minuuttia.
20 § Jokaisen osallistujan on kilpailussa itse valmistettava omat juomansa.
21 § Esityksen aikana on liekittäminen kielletty.
22 § Kilpailusuorituksessa arvostellaan esitys ja juoma.
23 § Kilpailun voittaja on siinä korkeimman pistemäärän saanut osallistuja.
Mikäli kolmen parhaiten sijoittuneen juoman kohdalla tulee tasapisteitä, ratkaisee ensisijaisesti maku- sitten ulkonäkö ja sen jälkeen aromipisteet.
24 § Kilpailun voittaja julistetaan Suomen mestariksi Flairtending-sarjassa.
25 § Mikäli kilpailussa esitetään protesti, on se tehtävä kirjallisesti järjestelytoimikunnan puheenjohtajalle 30 minuutin kuluessa siitä, kun alkukilpailutulokset on julkistettu ja 30 minuutin kuluessa siitä, kun loppukilpailu on virallisesti päättynyt.