Flair-säännöt

Säännöt:


1 § Kilpailujen järjestäjä on Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho r.y. Lyhenne F.B.S.K.


2 § Kilpailu on vapaa kaikille osallistujille. 

Kilpailun parhaimman yhteispistemäärän saanut on Suomen mestari. Suomea edustaa kansainvälisissä IBA:n järjestämässä Maailmanmestaruuskisassa F.B.S.K.:n aktiivi-, kunnia-, oppilas- tai yhteistoimintajäsen, joka on saanut SM-kisassa parhaimman yhteispistemäärän. Oppilasjäsenen voittaessa mestaruuden, on hänen suoritettava aktiivijäsentesti hyväksytysti ennen edustuskelpoisuuden saamista. Jos voittaja ei suorita aktiivitestiä hyväksytysti ennen MM-kilpailuja, edustaa paras aktiivi-, kunnia- tai yhteistoimintajäsen Suomea IBA:n MM-kilpailuissa.


3 § Kilpailuja johtaa ja valvoo järjestelytoimikunta, joka samalla toimii kilpailujen ylituomaristona. 

Ylituomariston päätöksiä vastaan ei voi protestoida.

4 § Kilpailussa on kahdeksan (8) sarjaa:

SHORT DRINK SOUR, AFTER DINNER, BARTENDERS CHOICE, LONG DRINK, SPARKLING sekä BEFORE DINNER, SHORT DRINK COBBLER, SHORT DRINK DAISY. Eri sarjoissa kilpaillaan kiertävästi eri vuosina.
Kukin kilpailija valmistaa 4 kpl kilpailujuomiaan.

5§ Juomasekoitus saa sisältää itse tehtyjä raaka-aineita esim. cordialeja, siirappeja ja mehuja. 

Jokaisesta itse tehdystä raaka-aineesta on lähetettävä reseptiikka ilmoittautumisen yhteydessä. Juomasekoituksessa käytettävien ainesosien määrää ei ole rajoitettu.

6§ sekoituksessa käytettävien alkoholien määrä ei saa ylittää kansainvälistä suositusta, joka on 7 cl. 

Sparkling-sarjassa pitää käyttää minimissään 7 cl kuohuvaa ja maksimissaan 4 cl väkevää alkoholia. Maksimialkoholimäärän saa kuitenkin ylittää maustamiseen tarkoitetuilla tuotteilla, joita annostellaan dasheittain tai dropeittain. Tällaisia tuotteita ovat bitterit. Maustamisen maksimimäärä saa olla korkeintaan yhden (1) baarilusikallisen suuruinen

7 § Juomassa tulee käyttää vähintään 2 cl kilpailun pääyhteistyökumppanin tuotetta. 

Tuotelistaus ilmoitetaan kilpailukutsussa. Muita alkoholituotteita saa käyttää rajoituksetta paitsi, että niiden tulee olla saatavilla olevia alkoholituotteita, eli ko. juomat ovat Alkon tai tukkujen alkoholijuomavalikoimassa. Kilpailun järjestäjä tuo paikalle pääyhteistyökumppanin tuotteet.

8 § Kilpailuissa voidaan käyttää sellaisia alkoholittomia raaka-aineita, jotka ovat Suomessa kaikkien kilpailijoiden saatavilla. 

Kilpailun järjestäjä tuo paikalla pääyhteistyökumppanin tuotteet, mutta jokainen kilpailija on velvollinen itse hankkimaan muut alkoholilliset- ja alkoholittomat ainesosat sekä tuomaan kaiken tarvitsemansa materiaalin ja välineistön kilpailupaikalle.

9 § Kilpailija on velvollinen huolehtimaan siitä, että hänen sekoituksensa ei ole nimeltään tai sisällöltään identtinen minkään kansainvälisen, yleisesti tunnetun tai aikaisemmin johonkin drinkkikilpailuun osallistuneen reseptin kanssa.  

Mikäli identtisyys voidaan tunnistaa, on ylituomariston oikeus hylätä kyseinen resepti.

10 § Koristeiden on oltava syötäviä. 

Valmisteluaika on 15 minuuttia. Tähän aikaan sisältyy koristeiden valmistelu. Kun 15 minuuttia on kulunut ei koristeiden tekoa saa jatkaa. Erillinen esivalmisteluaika mehujen puristamiseen on 10 min.

11 § Reseptit on ilmoitettava senttilitroina (cl). 

Tämä sääntö ei koske “dasheja” eikä long drinkkien pidentäjiä.

12 § Jäätelön tai lämmitettyjen raaka-aineiden sekä valmiiden itsetehtyjen alkoholisekoitusten käyttö on kielletty.  

Esimerkiksi kuuman kahvin tai Valkovenäläispohjan, eli vodkasta ja kahvilikööristä valmiiksi sekoitetun ja pullotetun tuotteen, käyttö on kielletty.

13 § Kilpailijat tuovat kilpailuun omat valmistusvälineensä. 

Kilpailussa käytettävien pullojen on sisällettävä etiketissä mainittua alkoholia, mehuille tarkoitettujen kannujen sekä pullojen on oltava etiketittömiä sekä lasisia. Kilpailijoiden on käytettävä täysikokoisia pulloja (50 / 70 cl). Tätä pienempien pullojen käyttö on kielletty.

14 § Kilpailusuorituksessa käytettävien pullojen tulee sisältää vähintään 3 cl tuotetta.

15 § Kilpailusuorituksessa käytettävissä pulloissa saa olla kaatonokat tai alkuperäiset korkit. 

Kaatonokat saa teipata pulloon kiinni. Muuten kaatonokkaa ei saa millään tavalla tukkia, eikä käsitellä. Pullot saa teipata, enintään kuitenkin 3 ”strippiä” (stripin leveys max 2 cm) per pullo. Pulloja ei saa maalata.

16 § Kilpailija ei saa kaataa pullosta ennen sillä tehtävää flairausta. 

Kun pullosta on kerran kaadettu, sitä ei saa enää käyttää suorituksessa.

17 § Kilpailija tuo omat kisalasit kilpailupaikalle.

18 § Kaikilla kilpailijoilla tulee olla riittävästi koristeita sekä ainesosia vähintään kahdeksan (8) drinkin valmistamiseen. 

(4:n kilpailudrinkin ja mahdollisen tasapelin sattuessa 4:n lisädrinkin valmistamiseen)

19 § Jokaisen osallistujan varsinainen kilpailuaika on 5 minuuttia. 

Yliajasta sakotetaan piste kultakin alkavalta 15 sekunnilta ja suoritus hylätään sen kestettyä yli 6 minuuttia.

20 § Järjestelytoimikunta arpoo kilpailijoiden suoritusjärjestyksen.

21 § Jokaisen osallistujan on kilpailussa itse valmistettava oma drinkkinsä.

22 § Esityksen aikana on liekittäminen kielletty.

23 § Kilpailusuorituksessa arvostellaan esitys ja juoma.

24 § Kilpailun voittaja on siinä korkeimman pistemäärän saanut osallistuja. 

Mikäli kolmen parhaiten sijoittuneen drinkin kohdalla tulee tasapisteitä, ratkaisee ensisijaisesti maku- sitten ulkonäkö ja sen jälkeen aromipisteet.

25 § Kilpailun voittaja julistetaan Suomen mestariksi Flair tending -sarjassa.

26 § Kilpailija huolehtii itse oman taustamusiikkinsa latauksen ja tuo kisapaikalle varmuuskopion esimerkiksi muistitikulla.


27 § Mikäli kilpailussa esitetään protesti, on se tehtävä kirjallisesti järjestelytoimikunnan puheenjohtajalle 30 minuutin kuluessa siitä, kun alkukilpailu on virallisesti päättynyt ja 30 minuutin kuluessa siitä, kun loppukilpailu on virallisesti päättynyt.