Säännöt
New Competitors' Challenge -kilpailun 2025 säännöt:
1. Kilpailu on yksilökilpailu.
2. Kilpailijalla ei saa olla aiempaa kansallista tai kansainvälistä kokemusta cocktailkisojen finaalista. Pienet paikalliset kilpailut tai esimerkiksi SM-karsintaan osallistuminen kertaluontoisesti ei estä osallistumista tähän kilpailuun.
3. Kilpailijan ei tarvitse olla FBSK:n jäsen.
4. Kilpailun kategoria on Bartender’s Choice eli kilpailijan vapaavalintainen juomasekoitus.
5. Kilpailijan on käytettävä vähintään 3 cl yhtä seuraavista Beverage Partners Finlandin edustamista Campari Groupin tuotteista: Campari, Aperol tai Sarti Rosa.
6. Kilpailijan on käytettävä vähintään 4 cl seuraavista Sinebrychoffin edustamista Somersby-tuotteista: Somersby Apple Cider, Somersby Pear Cider tai Somersby Apple 0,0.
7. Yhteistyökumppanien tuotteiden minimimäärä tulee käyttää juomaan sellaisenaan.
8. Mikäli kilpailija haluaa käyttää muita alkoholeja juomasekoituksessaan, suositeltavaa on käyttää kilpailun yhteistyökumppanien portfolioiden alkoholituotteita.
9. Kotitekoiset ainekset ovat sallittuja. Kotitekoisten ainesten tarkka resepti on kirjattava cocktailin reseptin yhteydessä.
10. Valmistelusaika on 20 minuuttia, jonka aikana kilpailijan on hoidettava esivalmistelut, kuten valmisteltava koristeet ja puristettava mehut. Mitään koristeita ei saa kiinnittää lasiin etukäteen. Mikäli kilpailija käyttää tarjoilussa alulautasta, tulee alulautanen valmistella myös valmisteluajan puitteissa.
11. Kilpailijalla on maksimissaan 2 minuuttia aikaa esitellä cocktailinsa ja inspiraationsa ennen cocktailien valmistusajan alkua. Esittelyn saa tehdä myös englanniksi.
12. Kilpailija valmistaa lavalla neljä (4) cocktailia, aikaraja lavalla on 8 minuuttia. Kilpailijalla on kaksi minuuttia aikaa esivalmistella työpisteensä lavalla ennen esittelyjen ja kilpailuajan alkamista.
13. Kilpailijan on tuotava itse kaikki tarvitsemansa raaka-aineet poislukien yhteistyökumppanien tuotteet, joita on pakollista käyttää cocktailissa. Kilpailija tuo myös oma lasit ja sekä työvälineet.
14. Tuomaristo seuraa ja arvioi kilpailijan ammattimaista ja siistiä työskentelyä. Varsinaista tekniikkaa ei kuitenkaan arvostella.
15. Seuraavia osa-alueita arvioidaan ja pisteytetään: maku, tuoksu, ulkonäkö, inspiraatio ja yleinen esiintyminen.
16. Cocktailin tulee olla turvallinen nauttia. Mikäli juomassa on käytetty terveydelle vaarallisia ainesosia, tuomaristo voi jättää juoman maistamatta.
17. Kilpailussa palkitaan kolme parhaiten sijoittunutta kilpailijaa.
FBSK ry ja Gamla Stamnen palkitsevat kilpailuun osallistuneista yhdistyksen oppilasjäsenistä parhaiten sijoittuneen Gamla Stamnen -pokaalilla. Tämä palkinto on tarkoitettu vain oppilasjäsentasolla olevalle kilpailijalle. Pokaali on kiertopalkinto, joten se annetaan vuoden jälkeen eteenpäin.
19. FBSK Häme palkitsee Hämeen alueen parhaan kilpailijan.
20. Kilpailu käydään pääosin suomen kielellä.
21. Kilpailun järjestäjä voi tehdä lisäyksiä ja tarkennuksia sääntöihin tarvittaessa. Näistä on kuitenkin ilmoitettava kilpailijoille sekä annettava tarvittava aika muutoksiin reseptiikan suhteen.